Creu i Agustina, president del Gremi, “Seguim en caiguda lliure. Estem treballant per a les grans marques”

Després de l’Assemblea General Electoral i l’Assemblea General Ordinària que va tenir lloc el passat 14 de març a la seu de la Confederació de Comerç de Catalunya, parlem amb Creu i Agustina, president del Gremi de Bicicletes de Catalunya, perquè ens faci una valoració i ens expliqui els reptes del present i del futur del comerç de la bici al nostre país.

Quin resum en fa de l’Assemblea?
Va ser una reunió purament administrativa. D’un temps ençà, les assemblees són reunions en les que es dur a terme la renovació de càrrecs i poca cosa més, ja que els temes de fons els parlem en junta o en altres mitjans.

Quin punts es van posar damunt la taula?
Es va fer una valoració de l’any, de com ha anat el curs, de quina és la situació… S’explica què s’ha fet i què es farà.

I, com ha anat aquest curs?
Malament. Seguim en caiguda lliure i seguim lluitant contra gegants. La conclusió és que estem treballant per a les grans marques i que nosaltres som treballadors seus. Estem lligats pels temes de les programacions, i després hi ha el tema de la venda per Internet.

“Tenim una cosa que no es pot vendre per Internet: la mà d’obra”

Però, segur que també hi ha aspectes positius a destacar.
Sí. Arrel de tots els cursos que hem fet sobre mecànica, gestió d’empreses i comptabilitat, hem arribat a la conclusió que tenim una cosa que no es pot vendre per Internet: mà d’obra; la qual és sinònim de treball, reparacions… I és aquí on les botigues s’estan adaptant. Nosaltres fidelitzem al client no pel preu, ja que no podem combatre amb Internet, sinó pel servei postvenda.

Així, doncs, com veu el futur més immediat de les botigues agremiades?
Les vendes és veritat que pujen, però molt poc a poc, però també s’ha de dir que no ens queda marge comercial. Nosaltres venem, però per fidelitzar el client no podem competir ni contra els concept ni contra les grans marques. El futur passaria per vendre per a poder reparar les bicis i fidelitzar els clients, perquè amb la reparació de la bici començin a valorar el servei que es dóna a les botigues agremiades i així puguin comprar a la teva botiga, però el marge comercial que ens queda és ridícul.

Quan va començar aquesta situació?
Aquesta situació va començar fa uns deu anys, al 2008, am la crisi, i d’ençà hem anat en caiguda lliure. Algunes botigues puntuals van aguantar al 2008 i 2009, però al 2011, 2012 i 2013 ja va anar tot a pitjor. Les botigues van aguantar com van poder, treient personal i quedant-se sense mecànics.

Per cert, quantes botigues agremiades tenim en aquest moment?
Prop de les 150 botigues.

“Cada cop tenim més problemes amb el tema de les garanties”

Li veu sortida o vies de millora al tema dels marges comercials que esmentava abans?
Els proveïdors i els fabricants cada cop més baixen els marges comercials, amb la qual cosa baixen els PVP i cada cop tenim més problemes amb el tema de les garanties.

Aleshores, li veu solució al tema?
No, a curt plaç no. Ara haig de parlar amb la nova directora de comerç –Muntsa Vilalta–, però la cosa és tant senzilla com dir que aquesta manera de fer que comento és una ilegalitat i que s’ha de denunciar.

Finalment, m’agradaria que em parlés del registra de bicicletes en el que està trebalant el Gremi.
Això ho vam presentar a la Mesa de la Bicicleta que es reuneix cada dos mesos. Estem fent un registre, i ja disposem de la maquinària i els ordinador per començar. És un registre de bicis per evitar robatoris. Jo, com a botiguer, venc una bici i automàticament queda registrada, un registre al qual tindran accés els Mossos d’Esquadre i la Policía. El client tindrà un carnet amb una targeta, que l’identifica com a propietari  de la bici, i nosaltres aquesta informació la tindrem al nostre ordinador. La targeta informarà de les dades de cada usuari, de la bici, del número del quadre, talla o color. Des de el passat 1 de gener ja disposem de les màquines necessàries i ara estem fent les targetes. L’ajuntament de Barcelona ja va iniciar un registre anti robatori de bicicletes, però l’afectat havia d’anar a l’ajuntament, aquí, en el mateix moment que es compra la bici, ja queda registrada.

IMG_8772

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin